Marjo van Zalk 
Mental coach 

Over mij

Eenvoud = Kracht! 

Alle kracht die je nodig hebt om te leven zoals je dat beoogt, is in jouzelf aanwezig. Dat is mijn vaste overtuiging sinds ik vanaf 2004 mensen begeleid bij hun mentale processen. Oorspronkelijk (1980) kom ik uit de jeugdhulpverlening (behandelcentrum zeer moeilijk opvoedbare jongeren). Na 10 jaar met diverse groepen te hebben gewerkt heb ik de stap naar het bedrijfsleven gemaakt waar ik o.a. leidinggevende posities had en uitgebreide ervaring opdeed in zowel de profit‐ als de non profit sector.

Ik begeleid mensen bij het inzichtelijk krijgen van patronen zodat er begrip komt voor situaties en gedrag. Dit kan in allerlei fasen van een mensenleven plaats vinden. Mijn cliënten zijn zowel jongeren als volwassenen. Bij de begeleiding wordt ervan uitgegaan dat mensen alles in huis hebben om zichzelf met hun individuele mogelijkheden en belemmeringen te ontwikkelen. 

Mijn specialisme ligt bij burn‐out en stress gerelateerde klachten. Ik heb mij verdiept en geschoold in mijn interesses zoals communicatie, gedragsbiologie, bio‐psychologie, bio en neurofeedback, filosofie en Jungs archetypen. In mijn werk richt ik mij op iemands kracht en eigen verantwoordelijkheid. Authenticiteit en autonomie zijn voor mij van grote waarde. Ruimte voor zingevingsvragen hoort vanzelfsprekend thuis in de gesprekken.

Coaching bestaat niet alleen uit praten. Het is mogelijk om een paard mee te laten doen of al wandelend tot inzichten te komen. Resultaat van elk coachtraject blijft dat jíj jezelf ontwikkelt. Mentaal weerbaar en veerkrachtig.

Ik sta voor energieke, krachtige en heldere communicatie, de discussie voorbij en op weg in dialoog! 

 

Leer mij beter kennen door het lezen van mijn blogs 

 

 

27.08.2017

Welvaart en welbevinden

Een maatschappij die zich richtte op welvaart en welbevinden was het gevolg van de impact van twee wereldoorlogen. Nooit mocht er weer zoiets vreselijks als een oorlog kunnen gebeuren. Landen verenigden zich in een samenwerkingsverband om samen sterk te staan en de economie richtte zich op het welbevinden van de mens. Nooit geen schaarste meer in voedsel, kleding en medische zorg overal beschikbaar. Voorspoed en overvloed werden ons deel. Alles was te koop en maakbaar. De betekenis van werken aan de opbouw van het land transformeerde uiteindelijk naar opbouw van persoonlijk welbevinden. De verbroedering vervaagde en er ontstond een ‘ik eerst’ mentaliteit.

Toch kwam er een recessie. We leven weliswaar nog steeds in welvaart maar ons welbevinden is anders geworden. De angst voor baanverlies, en dus minder inkomen en dus minder consumptie, viert hoogtij. Deze angst maakt dat mensen niet meer voluit durven te leven, niet meer zeggen wat ze voelen en denken.  Angst maakt afhankelijk. Ons gevoel van welbevinden transformeert naar angst voor schaarste in de breedste zin van het woord.
Wat is er met de verbroedering gebeurd? Waar is de kracht gebleven die ontstaat wanneer een groep een gezamenlijk doel nastreeft? Tijdens de ontgroeningsperiode van studenten is de verbroedering het doel van dat proces: op elkaar kunnen blijven rekenen, een leven lang. Wat is er nodig om het broederschap te onderhouden? Hoe doe je dat als alles op rolletjes loopt en je alles kan doen wat je leuk vindt? Is het mogelijk om de verbroedering over te brengen op een volgende generatie die niet een oorlog heeft meegemaakt? Of is het een cyclus van chaos en balans die steeds opnieuw een groeibeweging inluidt? Dat in deze tijd cyberaanvallen en muggen opnieuw voor verbroedering gaan zorgen als zij de mensheid aanvallen op ieder hun geheel eigen wijze?

Onlangs hebben we zomaar een indrukwekkende vorm van verbroedering meegemaakt na het tragische incident van voetballer Abdelhak Nouri. Uitingen van medeleven en empathie voor Abdelhak, zijn ouders en familie: het kan er allemaal zijn als wij ons bewust worden van onze kwetsbaarheid en dat een ongeval  ons allemaal zomaar onverwacht kan treffen. Weten dat je dan gedragen wordt door dierbaren, vrienden, onbekenden en rivalen is een getuigenis van Liefde.

Verbroedering is in contact en verbinding zijn met elkaar en jezelf. Van mens tot mens en van hart tot hart. Met aandacht naar elkaar luisteren. Eenvoudig en zonder enig eigen belang. Geen aanval, geen verdediging. Elkaar de ruimte laten om te voelen en te delen. Kiezen voor verbroedering kost niets, geeft welbevinden en is dichtbij. Welbevinden overleeft welvaart.
 
Het is maar hoe je het ziet…

Admin - 14:25:53 @